Σάββατο 28 Απριλίου 2012

UFO με σκούφο

'...τρομερά πρωτότυπο.'
-Maya, σαρκάζοντας τα ονόματα που δίνω στα side-quests


Εδώ και καιρό, οι φανς των original  X-COM: UFO DEFENSE (UFO: Enemy Unknown και Terror From the Deep), βρίσκονται σε έναν σταθερό κύκλο δύο φάσεων:
Φάση #1: γκρινιάζουν για το ότι θέλουν να βγει μια σύγχρονη επανέκδοση
Φάση #2: Βρίζουν την έκδοση που βγαίνει επειδή είναι ό,τι νάναι.

Για να συνεννοούμαστε, τα αρχικά παιχνίδια είναι κάπως έτσι.

Τώρα, ο λόγος που ο κύκλος ανακυκλώνεται είναι απλούστατος:

οι παίκτες είναι κακομαθημένα και δεν ικανοποιούνται με τίποτα

οι developers δεν εννοούν να καταλάβουν πως όταν σου ζητείται να φτιάξεις το remake, ΔΕΝ θέλουμε να αλλάξεις ούτε το gameplay, ούτε την ατμόσφαιρα, ούτε τη μουσική ούτε τίποτα. Θέλουμε απλά να τρέχει στα Windows χωρίς να χρειάζεται να ψάξουμε DOSbox, ίσως με νέα γραφικά πιστά στα αυθεντικά.
Σαν να λέμε, όταν μας αρέσει ένα τραγούδι και θέλουμε να ακούσουμε νέα εκτέλεση ΔΕΝ εννοούμε διασκευή όπως θα σου φαίνονταν εσένα καλύτερο. Το θέλουμε όπως το ξέρουμε. Capice? Ωραία.



Doing it Wrong.

Version #1: Καλό παιχνίδι, λάθος όνομα.
Δείτε λίγο το συγκεκριμένο trailer, και πείτε με το χέρι στην καρδιά: αν δεν σας έλεγε κανένας το όνομά του, τι γνώμη θα είχατε για το παιχνίδι και πως θα το βαφτίζατε?
Μια που φαίνεται να είναι ένα πολύ ατμοσφαιρικό FPS στην Αμερική των 50s (Fallout New Vegas-style) όπου στην πέφτουν τα Angels από το Neon Genesis Evangelion και το εξωγήινα μαζούτ από το Piper Maru των X-files, προτείνω να το λέμε X-EVA: VEGAS DEFENSE για να μη γίνει καμία παρανόηση...
Κοινώς, δεν τίθεται θέμα γκρίνιας, μόνο λάθος ονόματος. Δεν μπορώ να τους καταλάβω τους τύπους του marketing, μόνο και μόνο επειδή αγόρασαν τα δικαιώματα για έναν τίτλο ΔΕΝ σημαίνει πως πρέπει να χώσουν αυτόν τον τίτλο σε ό,τι προϊόν νάναι. Με την ίδια λογική να άρχιζα κι εγώ να ποστάρω τυχαία πράγματα που απλά μου φαίνονται cool, αλλά δεν κολλάνε καθόλου....


...πλάκα κάνω.




Version #2: Αυτό το... πράγμα.... (μπλιάχ) aka σωστό όνομα, gtp αισθητική
Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως αυτοί εδώ θα το κρατήσουν strategy. Όμως τι είναι αυτό? Καρτουνίστικα γραφικά και γρήγορο action σε X-COM???? Εκρήξεις για το awesomeness factor? Μα ποιος έφτιαξε αυτό το παιχνίδι? Ο Michael Bay? (Awesome Barbeque! Awesome Pool!) Jesus δηλαδή!
Αυτό ΣΙΓΟΥΡΑ δεν είναι UFO, είναι γαμημένο Inhuemnoids! [sic]. Δεν το θυμάστε?
Από άποψη ατμόσφαιρας, το X-EVA: VEGAS DEFENSE είναι άπειρα πιστότερο όπως το είδα, στο αυθεντικό. Θέλω να πω, πρέπει να αγχώνεσαι σε αυτό το παιχνίδι! Και τούτοι εδώ είναι το αντίστοιχο των douchebag healthy life-stlye-με-το-ζόρι fast-foods που τους ζητάς χάμπουργκερ και σου δίνουν μπιφτέκι από σόγια για vegeterians. Ίσως πρέπει να πάρουν μαθήματα από αυτούς εδώ:



Doing it Right!

UFO: ALIEN INVASION!
Κάτι τυπάδες, φανατικοί του original, πήρανε τη μηχανή του Quake II, την 'πασαλείψανε' λίγο, και δημιούργησαν, από το μηδέν, το παιχνίδι που έπρεπε τόσο καιρό να είναι. Απλά αφαίρεσαν τα ονόματα των εξωγήινων φυλών και τεχνολογιών, για να αποφύγουν μηνύσεις και μαλακίες, κατά τα άλλα είναι ακριβώς το ίδιο παιχνίδι.
Οι δημιουργοί έχουν προσθέσει μερικά πολύ εμπνευσμένα δικά τους όπλα, πλούσιο στόρυ, και μπόλικες επιλογές, τελείως προαιρετικές, στην αρχική ιδέα όπως πχ την επιλογή για Φλώρος-Mode στις φάσεις με τις οδομαχίες (να τις skipάρεις τελείως αν θέλεις, όπως στα Total War).
Το μεράκι φαίνεται από τα.... walls of text- ω,ναι! οι καυλιείς αυτοί δεν φοβούνται να σου πετάξουν τρεις οθόνες πυκνογραμμένου στόρυ και πληροφοριών, επειδή ξέρουν πως για να παίξεις σωστά UFO πρέπει να έχεις καεί κάπως παραπάνω, ώστε να έχεις την υπομονή για τις μικρές λεπτομέρειες.

Και το καλύτερο: είναι τζάμπα.

http://ufoai.org/wiki/index.php/About

Εγώ κατέβασα τη version 2.4 κι έτρεξε αμέσως χωρίς προβλήματα. Το συνιστώ στους νοσταλγούς, με μια πρόχειρη επισκόπηση, σαν το πιστότερο στο αυθεντικό παιχνίδι sequel που έχω δει μέχρι τώρα. Καλό κάψιμο!


4 σχόλια:

  1. Χωρίς λόγο: http://www.youtube.com/watch?v=e4QYkrp44us

    (πιάστηκα από το UFO και το μυαλό έκανε την ανόητη σύνδεση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :O Τι έγινε το εκλογικό post; Λογοκρισία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Symfwnw me nik....ela re mpelalidike, einai gamato!!!

      Διαγραφή
    2. gia thn akriveia ayto-logokrisia... pragmata pou den tairiazoun me th 8ematologia tou blog mporei meta apo kana2 meres na ta katevazw epeidh ta vare8hka h/kai den me endiaferoun pleon. hmoun anamesa se ayto kai se sxolia gia to Arkham City, kai kakws den egrapsa gia to 2o

      Διαγραφή