Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2011

Niggah!

Θα σας προτείνω το πιό γαμηστερό παιχνίδι με χαρτιά που έχετε παίξει ποτέ. Σαν φοιτητής έκλεινα 12ωρα καψίματος με αυτό το παιχνίδι στο Δώμα (ΤΜ).

Παίζεται με μία και μόνο συμβατική τράπουλα, και ένα τεφτέρι.

Το παιχνίδι λέγεται Νέγρος. Όπως λέμε Niggah. Είναι γαμάτη παραλλαγή του Asshole και υπάρχει σε διάφορες βέρσιονς. Το μοναδικό του παιχνιδιού είναι πως κάνει τα πράγματα προσωπικά. Πιό πολύ από τις κούπες. Σε κάνει να φωνάζεις σαν μανιακός στον αντίπαλο που σου την φέρνει, και ενίοτε να εκτοξεύεις πράγματα. Είναι ένα παιχνίδι που σου βγάζει τον πιο καριόλικο εαυτό.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4 ΑΤΟΜΩΝ

Παίζουν όλα τα χαρτιά της τράπουλας από 7 και πάνω, χωρίς μπαλαντέρ και μαλακίες.
Οι παίκτες τα μοιράζονται, 8 φύλλα ο καθένας. Σκοπός σου είναι να ξεφορτωθείς όλα σου τα φύλλα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η σειρά των παικτών που θα τελειώσουν τα φύλλα τους θα καθορίσει σημαντικά την επόμενη παρτίδα.΄

Στο τεφτέρι σημειώνετε τέσσερις στήλες με τα ονόματα των παικτών στην κορυφή τους.

Ξεκινάει αυτός που έχει το 7 καρό, ρίχνοντας το φύλλο στη μέση.
Πηγαίνοντας αντίστροφα στο ρολόι, με τη σειρά ο επόμενος πρέπει να ρίξει (εάν θέλει, εάν δεν θέλει μπορεί να πάει πάσο) κάτι μεγαλύτερο, δηλαδή τουλάχιστον 8. Το αν θα είναι καρό ή όχι, δεν έχει καμία σημασία πλέον. Ο επόμενός του ρίχνει κάτι μεγαλύτερο από αυτόν κ.ο.κ. μέχρι να φτάσουμε στον άσσο. Ο άσσος, είναι το μεγαλύτερο φύλλο, οπότε μια που κανένας δεν θα έχει να ρίξει στα καπάκια κάτι μεγαλύτερο, είναι σαν να πάνε όλοι οι επόμενοι πάσο και ξαναπαίζεις εσύ ό,τι θέλεις, μιά που γίνεται reset.

Όταν κάνεις, με οποιονδήποτε τρόπο, όλους τους άλλους παίκτες να πάνε πάσο και ξαναγυρίσει η σειρά σε σένα, είναι σαν να έχει γίνει reset και παίζεις πάλι ό,τι γουστάρεις, έστω πάλι 7.

Αυτό σημαίνει πως όταν οι άσσοι εξαντληθούν, οι ρηγάδες είναι το νέο μεγαλύτερο φύλλο, και ουσιαστικά αναγκάζουν όλους τους άλλους σε πάσο- ώστε να κάνεις reset και να ξεφορτωθείς τα μικρά φύλλα σου. Ακολουθούν ντάμες, βαλέδες κτλ

Απλό ως εδώ? Ωραία. Έστω τώρα πως στο ξεκίνημα έχεις ένα 7 καρό και ένα 7 μπαστούνι. ΜΠΟΡΕΙΣ εάν θέλεις να τα ρίξεις μαζί ως ζευγάρι. ΟΜΩΣ. Για να σε καλύψει ο άλλος πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα ζευγάρι από οκτάρια. Αυτόν για να τον καλύψουν θέλει ένα ζευγάρι από εννιάρια κοκ. Ακόμα και ο πανίσχυρος γαμίκουλας άσσος, δεν μπορεί να καλύψει ένα ζευγάρι εάν δεν είναι ο ίδιος ζευγάρι. Όταν φτάσει η παρτίδα στη φάση που θα πάνε τρία άτομα πάσο και θα γίνει το reset, μπορείς από την αρχή να ρίξεις ένα, δύο ή τρία όμοια φύλλα (ή τέσσερα, αλλά αυτή είναι ειδική περίπτωση που αναλύω παρακάτω) και αν θέλουν να σε καλύψουν πρέπει να το κάνουν με τον αντίστοιχο συνδυασμό.
Έτσι δεν είναι απίθανο, εαν πχ ξεκινάς ρίχνοντας τρία 7αρια, να μην έχει κανένας άλλος τριάδα = άρα πάνε όλοι πάσο = άρα ξαναπαίζεις και ξεφορτώνεσαι και άλλα φύλλα, έστω ένα 8άρι. Γαμάτο? Θέλει προσεκτικό σχεδιασμό και μέτρημα φύλλων.
Όποιος ξεφορτωθεί όλα τα φύλλα του πρώτος φωνάζει "Βγήκα! Πάρτε τα αρχίδια μου μαλάκες!" ή κάτι παρεμφερές της επιλογής του, και σημειώνει στο τεφτέρι, στη στήλη του "+2". Αυτό σημαίνει πως στην επόμενη παρτίδα θα είναι ο Master.
Ο δεύτερος σημειώνει "+1" και είναι ο Half-Master
Ο τρίτος που θα βγεί, σημειώνει "-1" και είναι ο Half-Niggah.
Εκεί το παιχνίδι τελειώνει, και ο τελευταίος εναπομείναντας γράφει "-2" και είναι ο Niggah.

Και πλέον ξεκινάει η αληθινή καύλα:

Πριν ξεκινήσει η επόμενη παρτίδα, ο Niggah μοιράζει τα φύλλα και γίνονται οι εξής ανταλλαγές:
Ο Niggah δίνει στον Master τα 2 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΦΥΛΛΑ.
Ο Master αντίθετα, του δίνει όποια 2 φύλλα γουστάρει, όχι απαραίτητα τα χειρότερα εάν δεν θέλει.
Ο Half-Niggah αντίστοιχα δίνει το 1 καλύτερο φύλλο του στον Half-Master και παίρνει από αυτόν ένα που θα γουστάρει ο τελευταίος.
Ξεκινάει αυτή τη φορά πρώτος ο Niggah και το παιχνίδι συνεχίζει κανονικά από εκεί κι έπειτα.
(σημείωση: αυτό δεν το θυμάμαι με σιγουρία, μπορεί να ξεκινάει πάλι το 7 καρό, αλλά κατά 99% νομίζω πως ήταν ο Niggah, γιατί αλλοιώς δεν θα είχε καμία ελπίδα)

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Ναι ρε φίλε, θα μου πείτε, μα έτσι παίρνοντας σκατά φύλλα ο Niggah δεν έχει καμιά ελπίδα να ξεκολλήσει από τη θέση του. Και όμως. Υπάρχει κάτι. Το μυστικό όπλο.
Ο Master που θέλει να κρατήσει τη θέση του πρέπει να προσέχει πάρα πολύ στις ανταλλαγές των φύλλων. Γιατί σε οποιαδήποτε φάση του παιχνιδιού, όταν κάποιος ρίξει τέσσερα ίδια φύλλα μαζί, αυτομάτως γίνεται επανάσταση.
Δηλαδή: Όλες οι αξίες των φύλλων αντιστρέφονται, και πλέον το πιό χαμηλό είναι το πιό δυνατό. Ο άσσος αχρηστεύεται και το τραγικό 7άρι γίνεται uber και τους εξαναγκάζει όλους σε πάσο. Σε αυτές τις περιπτώσεις έρχονται τα πάνω-κάτω καθώς ο Master πανικόβλητος προσπαθεί να ξεφορτωθεί ρηγάδες και άσσους ενώ τα κατώτερα στρώματα βγαίνουν και του παίρνουν τη θέση.
Προσοχή: δεν μπορεί ο άλλος να έχει ρίξει πχ ζευγάρι 8άρια κι εσύ να απαντήσεις με επανάσταση από τέσσερα 9ρια. Απαντάς ΜΟΝΟ με ό,τι σου ζητάνε, πχ ζευγάρι εννιάρια, και η επανάσταση χαλάει. Πρέπει να ρυθμίσεις την κατάσταση πολύ προσεκτικά, να τους έχεις φέρει όλους σε πάσο και να είναι η σειρά σου να ξεκινήσεις από reset (γιαυτό έχει άμεσα τη δυνατότητα να κάνει επανάσταση ο Niggah, εαν του κάτσουν τα φύλλα, σαν πρώτη του κίνηση).
Μια που εξ'ορισμού στην επανάσταση ρίχνεις τέσσερα φύλλα, σχεδόν πάντα τους εξαναγκάζεις όλους σε πάσο και άρα ξαναπαίζεις. Σχεδόν.
Επειδή, εάν ξαναπέσουν 4 ίδια χαρτιά, γίνεται αντεπανάσταση και τα πράγματα ξαναγίνονται όπως ήταν.
Παράδειγμα: έχει κάνει ο άλλος επανάσταση με τέσσερις βαλέδες και χαίρεται γιατί του έχει μείνει ένα ζευγάρι επτάρια (άρα είναι σίγουρος πως βγαίνει μετά το πάσο που θα πάνε οι υπόλοιποι, μια που τα 7άρια πλέον είναι το τοπ-φύλλο.Τον περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη).Στα καπάκια, ο διπλανός του κάνει αντεπανάσταση με τέσσερα οκτάρια (που πλέον έχουν γίνει μεγαλύτερα σε αξία από τους βαλέδες λόγω της επανάστασης, άρα μπορεί να τα παίξει), φέρνοντας τα πράγματα πίσω στα ίσια τους. Ο κακομοίρης μένει με τα ...7άρια στο χέρι (που είναι και πάλι άχρηστα) και στην επόμενη παρτίδα είναι Niggah. Παρεμπιπτώντως, το effect της επανάστασης διαρκεί μόνο για την τρέχουσα παρτίδα.ΠΡΟΣΟΧΗ: Από αυτό το σημείο κι έπειτα, δεν τα θυμάμαι καλά, και δοκιμάζω και μια παραλλαγή. Εαν υπάρχει κάποιος που είναι σε θέση να με διορθώσει, τον θερμοπαρακαλώ να το κάνει.ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ 5 ΑΤΟΜΑ

Εδώ υπάρχουν οι εξής διαφορές:
Παίζουν τα φύλλα της τράπουλας από 5 και πάνω. Ξεκινάει το 5 καρό.
Υπάρχει ένας επιπλέον ρόλος, ο Ελβετός, ο οποίος παίρνει +0 στο χαρτί (βγαίνει τρίτος), και ο οποίος δεν αλλάζει χαρτιά με κανέναν.

ΜΠΑΛΑΝΤΕΡ?
Μπορείτε να προσθέσετε στην τράπουλα και τα 2 τζόκερ, τα οποία μετατρέπονται σε όποιο χαρτί γουστάρετε. Σε αυτήν την περίπτωση, θα μένουν αναγκαστικά 2 χαρτιά κάτω. Μπορεί ο Ελβετός να έχει τη δυνατότητα (ή ακόμα καλύτερα να είναι υποχρεωμένος) να αλλάξει 2 χαρτιά της επιλογής του με τα 2 κλειστά εναπομείναντα χαρτιά, ακριβώς μετά το μοίρασμα.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ 6 ΑΤΟΜΑ
Είμαι αδικαιολόγητος τελείως, γιατί ήταν η αγαπημένη μου εκδοχή, και θυμάμαι πως υπήρχανε δύο Ελβετοί, αλλά δεν μπορώ να τη θυμηθώ καθόλου, και όσο πειραματίζομαι με την τράπουλα δε μου βγαίνουν τα φύλλα. Ο ΜΑΛΑΚΑΣ. :P
Ίσως παίρνανε όλοι από 6 χαρτιά και μένανε τέσσερα κάτω, για να τα αλλάξουν οι δύο Ελβετοί με τα δικά τους?
Μπορεί να έμπαιναν τα 3άρια και τα 4άρια στην υπόθεση?
Ειλικρινά δε θυμάμαι. Δοκιμάστε και δείτε τι γουστάρετε καλύτερα.


ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Προφανώς, θα συνεργάζονται μεταξύ τους, σε 2-3 ομάδες, που τα μέλη τους κάθονται απέναντι.
Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ ενδιαφέρον Kingsmaker Scenario.
Στο τέλος προστίθενται οι πόντοι της κάθε ομάδας.
Πάντως τα μπινελίκια δε λείπουν, αυτή τη φορά σε μαζική κλίμακα και με μπόλικους εμφύλιους. Άπειρο γέλιο να χαζεύεις τους μαλάκες που μαλώνουν, αλλά αντιπροτείνεται αν είναι 2 το βράδυ κι έχετε κανέναν κωλόγερο γκρινιάρη γείτονα.

Drinking Game.
Το παιχνίδι είναι το ίδιο, με τη διαφορά πως ο Niggah πρέπει να πιεί κι ένα σφηνάκι. Πιστέψτε με, τα πράγματα γίνονται απείρως πιό ενδιαφέροντα.

Strip Game.
Ο Niggah βγάζει ένα ρούχο. Καλύτερα να το παίζετε όταν υπάρχουν και γκόμενες στην παρέα, και όλοι οι άντρες να έχουν προσυνεννοηθεί μυστικά να τη βγάζουν όλο τελευταία. Είμαι πολύ έξυπνος που το σκέφτηκα.

2 σχόλια:

  1. Γαμώ. Πότε παίζουμε;
    Θελω μίξη του drinking με το strip. Εισαι μαλακας που δεν σκεφτηκες ΑΥΤΟ. Κριμα που δεν μπορει να υπαρξει για 2. Σκεψου strip drinking niggah για 2!! Μμμμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. +1 sth mi3h drinking-strip. me dyo atoma ginetai, alla prepei na einai kai oi dyo dixasmenes proswpikothtes. twra, pws 8a syndyaseis AYTO me ta 3ydia kai to strip, 8a htan a8los

    -mpelalidiko

    ΑπάντησηΔιαγραφή