Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Τα 3 R που μπερδεύουν τους πάντες

Κατ'αρχάς, προτού προχωρήσουμε στο πόστ αυτό καθ'εαυτό, θέλω να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα:
1) Βαρέθηκα να βάζω ecchi, πλέον μόνο γάτες. Είναι ένα ακόμα βηματάκι προς την ωρίμανση του blog στο μυαλό μου, νιώθω πως οι εικόνες αποσυντονίζουν από το κείμενο. Και τα δύο άλλωστε μπορείτε να τα βρείτε έτσι κι αλλιώς χύμα στο ίντερνετ. Σταδιακά, στις φάσεις που δεν θα βαριέμαι, θα σηκώσω και τα ecchi από παλαιότερα ποστς, οπότε πάρτε ό,τι προλάβετε.
2) Είχα έτοιμο έναν επίλογο για το 'Τέλειο Παιχνίδι' αλλά εντέλει αποφάσισα να μην τον ποστάρω. Είναι ψιλό-ανούσιο στον γραπτό λόγο να ανακεφαλαιώνεις πράγματα που απλά ο άλλος μπορεί να γυρίσει και να διαβάσει με την ησυχία του. Ίσως κάνω κάτι τέτοιο στο μέλλον, σε ένα συμπυκνωμένο revised edition.

Το οποίο μας οδηγεί στο σημερινό θέμα, μια ετυμολογική διάκριση μεταξύ τριών λέξεων που καραγουστάρουν να χρησιμοποιούν οι μάνατζερς των εταιρειών παιχνιδιών, χωρίς να καταλαβαίνουν (από όσο φαίνεται) το νόημα τους, απλά ακούγονται κουλ.



ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΕΣΤΕ, Ω ΗΛΙΘΙΟΙ DEVELOPERS:

Remake = Όταν πιάνεις ένα παλιό έργο (παιχνίδι ή ταινία) και το ξαναφτιάχνεις από την αρχή, με γραφικά ήχο κτλ που να ανταποκρίνονται στα σημερινά στάνταρντς, μένοντας όμως πιστός στην αισθητική και πρόθεση του αρχικού δημιουργήματος. Σα να λέμε, η επανεκτέλεση ενός μουσικού κομματιού από άλλο συγκρότημα.

Παραδείγματα:
Τα Monkey Island special edition (MISE) 1 και 2. Η μόνες διαφορές με τα αρχικά είναι τα γραφικά και η ύπαρξη voice acting:

Πριν

Μετά

Στα βιβλία με RP-System έχουμε τα Retro-clones, που προσπαθούν να εξομοιώσουν την αισθητική του ODnD στο σήμερα, διορθώνωντας παράλληλα ορισμένους αψυχολόγητους κανόνες. Το Legends and Labyrinths μου έρχεται στο νου πρώτο πρώτο.


=/=


Reboot = Είναι το remake που όμως έχεις κρατήσει μόνο μερικά βασικά iconic στοιχεία από το αρχικό και συνειδητά αγνοείς την αισθητική και πρόθεσή του, προκειμένου να βάλεις δικά σου που νιώθεις ότι ταιριάζουν καλύτερα (ή που σου επιβάλλει ο άμπαλος από παιχνίδια μάνατζερ της εταιρείας σου).
Στις ακραίες μορφές δέ, μπορείς απλά να αγνοήσεις τα πάντα από την αρχική δουλειά και απλά να μοστράρεις πάνω στο κουτί το όνομα για το οποίο πλήρωσες τα κέρατά σου σε πνευματικά δικαιώματα. Το τελευταίο μπορούμε να το αποκαλέσουμε 'pulled an X-Com'. Στο χώρο της μουσικής, είναι οι διασκευές και τα remix που καταλήγουν να είναι κάτι διαφορετικό από το αρχικό κομμάτι.

Παθογνωμονικό γνώρισμα των Reboots είναι πως κάθε φορά προβοκάρουν εμφυλίους μέσα στο fanbase του αρχικού έργου, καθώς δημιουργούν τιτανομέγιστα ποσά nerdrage που κάνουν τα φόρουμ να αναστενάζουν.

Παραδείγματα:
To X-Com, φυσικά, όπως και το νέο Syndicate. Οι τύποι αλλάξανε ακόμα και το genre του τελευταίου, από isometric point and click strategy σε FPS.

Πριν

Μετά

Σε RPG-books, η 4E στο σύνολό της σε σχέση με την 3.x και προηγουμένως η 3.0 σε σχέση με το ADnD 2e. Πρακτικά κάθε νέα έκδοση που είναι φουλ ασύμβατη με την προηγούμενη, δηλαδή μια φορά κάθε οκτώ χρόνια.


=/=


Re-release = Πρόκειται για την περίπτωση που κάτι που θα μπορούσες να το κάνεις με τζάμπα fan-made mods, απλά αποφασίζεις να το λανσάρεις σαν κάτι νέο, για πούλημα. Είναι σαν να λέμε τα 'Best Of' collections, που ουσιαστικά σου ξαναπουλάνε μαζεμένα σε ένα CD τραγούδια που ήδη έχεις.
Στην ουσία το Re-release διαφέρει από το αρχικό έργο σε 4 πράγματα:

  1. Τα συμβατά λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιεί.
  2. Το εξώφυλλο.
  3. Την τιμή.
  4. Τον αριθμό των bugs.


Παραδείγματα:
Baldur's Gate 'Enhanced Edition'- παίζει σε i-pad και win 7, κοστίζει συγκριτικά πιο πολύ από ότι το αρχικό παιχνίδι κόστιζε κάποτε (δεδομένου πως η εταιρεία αποτελείται από 17 άτομα, όλοι τους προγραμματιστές, κανέναν γραφικάριο) κι έχει ΠΟΛΛΑ περισσότερα bugs, μερικά από τα οποία είναι πρωτόγνωρα. Good job, Beamdog!

Πριν

Με τζάμπα mods

Μετά

Σε RPG-Systems έχεις την Pathfinder, μια πιο όμορφα πακεταρισμένη, balanced, streamlined κι Evergreen έκδοση της 3.5. Παραδόξως, οι αλλαγές που έγιναν νομίζω πως ήταν απαραίτητες, με την έννοια πως στην κοινή συνείδηση η PF πλεόν είναι η 3.x.


5 σχόλια:

  1. bring the boobies back!
    bring the boobies back!
    bring the boobies back!
    bring the boobies back!
    bring the boobies back!
    bring the boobies back!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. bring the boobies back!
    bring the boobies back!
    bring the boobies back!
    bring the boobies back!
    bring the boobies back!
    bring the boobies back!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. bring the boobies back!
    bring the boobies back!
    bring the boobies back!
    bring the boobies back!
    bring the boobies back!
    bring the boobies back!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το τιτανοτεράστιο μυαλό μου αδυνατεί να καταλάβει πως μεταμορφώνεται ένα καβλωμένο αγοράκι σε γεροντοκόρη έτσι απλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή